Wat is endurance?

Endurance, oftewel lange-afstandsrijden, is kort gezegd: het in wedstrijdverband te paard rijden van lange afstanden over een van te voren uitgezette route. Het is te vergelijken met het lopen van een marathon, maar dan te paard. Uiteraard komt het hierbij aan op een goede training en voorbereiding, maar ook veel kennis over verzorging en voeding van paard en ruiter, kennis van je paard, en natuurlijk een flink stuk uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen (zowel van het paard als van de ruiter). Dit omdat niet alleen de snelste tijd aan de finish telt, maar ook omdat het paard bij de diverse veterinaire keuringen, zowel onderweg (iedere ca. 30km) als ook aan de finish uitgebreid onderzocht en gekeurd wordt. Dit om er zeker van te zijn dat het paard nog in een uitstekende conditie is.

Onderweg op de route, maar ook in de pauzes worden paard en ruiter door hun zogeheten grooms (verzorgers) verzorgd en geholpen. Op deze manier wordt endurancerijden een echte teamsport. Dit gecombineerd met het feit dat er vaak door prachtige natuurgebieden gereden mag worden, maakt (m)endurance zowel binnen Nederland als ook internationaal een snel groeiende tak van paardensport.

De kortste wedstrijden beginnen met afstanden vanaf 20km, maar het eigenlijke endurance-rijden begint pas vanaf zo’n 80km, en het maximum van een wedstrijd is 160km op een dag. Ritten kunnen zowel nationaal zijn onder de vlag van de nationale federatie (FN/VDD of KNHS/KEV), als ook internationale wedstrijden onder de vlag van de FEI (CEI-wedstrijden). Verder bestaat er ook een versie van het lange-afstandsrijden voor aanspanningen, de “mendurance”.

 

Kan ik dit ook?

Dit lijkt u wel iets, maar u weet niet zeker of u wel mee mag doen of kan doen? Enkele van de meest gestelde vragen en antwoorden:

 Mijn paard kan dat niet aan. De ervaring leert dat elk gezond paard met een redelijke basisconditie een korte wedstrijd goed uit kan lopen. Als u rekening houdt met de conditie van uw paard en uw snelheid aanpast, zal ook uw paard naar alle waarschijnlijkheid zonder veel moeite de wedstrijd uitlopen. Zolang u maar niet gaat proberen om de eerste keer uw rit zo snel mogelijk uit te rijden: een hogere snelheid geeft een veel grotere kans op problemen, of, zoals ook gezegd wordt: “It’s not the distance that kills the horse, it’s the speed”.

 Ik heb geen startkaart. Ook als u normaal gesproken geen wedstrijden rijdt en geen startkaart hebt, kunt u deelnemen. In elke rit wordt namelijk ook altijd een impulsrubriek uitgeschreven, de zgn. klasse 0 of kennismakingsklasse. Hiervoor gelden nagenoeg dezelfde regels als voor de klasse 1 (kortste wedstrijdafstand), alleen een lagere minimum- en maximumsnelheid. De enige voorwaarden die gelden om in deze klasse te mogen starten: Uw paard moet gechipt en correct geënt zijn (en dit moet ook in het paspoort staan, dit wordt bij elke wedstrijd opnieuw gecontroleerd!), en uzelf moet op een of andere manier lid zijn van de KNHS (bijv. als lid van een rij- of menvereniging, maar bijv. ook als u een geldig ruiter- of koetsiersbewijs heeft)..

 Voor deelnemers onder het zadel: Mijn zadel/hoofdstel is daar niet geschikt voor. De eis voor wat betreft uw zadel en hoofdstel e.d. om deel te kunnen nemen aan een endurance: Dit moet veilig en deugdelijk zijn. Met andere woorden: u kunt met elk zadel en/of hoofdstel deelnemen, het belangrijkste voor uzelf is dat u comfortabel zit en zonder problemen een lange rit kunt volhouden, en voor uw paard natuurlijk dat alles goed past en geen schuurplekken o.i.d. veroorzaakt. Uiteraard is een cap wel verplicht!

 Voor de menners: Mijn menwagen is daar niet geschikt voor / mijn menwagen is geen officiële wedstrijd-menwagen. De eis voor wat betreft uw aanspanning (wagen + tuig) om deel te kunnen nemen aan een mendurance: Deze moet veilig, deugdelijk en passend zijn, en moet ofwel een broek (aan het tuig) ofwel een rem (op de wagen) hebben. Met andere woorden: u kunt met elke wagen die technisch deugdelijk is en bij uw paard past deelnemen, zolang er een goede zitplaats is voor zowel u als ook uw groom. Gewicht, spoorbreedte, twee- of vierwieler is niet van belang, mits veilig. Uiteraard geldt dit ook voor de rijders: een cap of helm is verplicht, evenals 1 of 2 groom(s) voor enkel- en tweespan of 2 of 3 grooms voor meerspannen..

 Ik weet niet hoe ik me in moet schrijven. Op de website onder “inschrijven” staat een inschrijfformulier. Dit kunt U invullen en vervolgens e-mailen of opsturen naar het adres wat daar bij vermeld staat.

 Ik weet niet wat het kost. Inschrijfgeld voor klasse 0 en 1 bedraagt € 25,- voor een ruiter onder het zadel of voor een enkelspan, en € 30,- voor een meerspan. Ook dit staat op de website onder “inschrijven”.

 

Mocht u verder nog vragen hebben, klik HIER voor een folder om nog meer informatie te krijgen over (m)endurance in Nederland.